1. Wat voor een soort praktijk is POBOS BV?

POBOS BV is een solopraktijk (eenmanspraktijk) voor geestelijke gezondheids zorg (GGZ) ; alle werkzaamheden worden door Jos Haartmans verricht. Er zijn geen andere personen werkzaam, zo ook zijn er geen opleidings- en/of stagemogelijkheden.  

2. Werk POBOS BV met een wachtlijst?

Antwoord: Neen in principe niet, na een serieuze en correcte aanmelding en indien blijkt dat de aanmelder tijdig en correct reageert op mails  en verzekerd is bij een gecontracteerde verzekeraar is de mogelijkheid aanwezig dat  na beoordeling door de praktijkhouder de aanmelder een plek krijgt toegewezen. Doorgaans is dit 4-6 weken na ontvangst van alle administratieve stukken en indien blijkt dat de aanmelder bereikbaar is via email.

2. Wat houdt de Beroepscode voor psychologen in? 

Antwoord: Zie onderstaand document.

3. Heeft u een  Kwaliteitsstatuut?

Antwoord: Ja, dit ligt ter inzage in mijn praktijk. Desgewenst  kunt u dat als client  opvragen via mijn emailadres.

4. Is er een soort reglement voor testen? 

Antwoord: Ja, dit is De Algemene Standaard Testgebuik .  Dit kunt u opvragen via mijn emailadres.

5. Geeft POBOS BV informatie door aan een andere GGZ-instelling/praktijk en of is er samenwerking ?

Antwoord: Neen. Elke client krijgt een beknopt kostenloos zorgverslag (samenvattend A4 met naam verwijzer, DSM V classificatie, startdatum, einddatum, naam therapie) . Client is zelf verantwoordelijk dit verslag goed te archiveren (zie eigen verantwoordelijkheid) en dient dit dus op zo'n moment zelf te overhandigen aan de nieuwe zorgverlener. Dus ook als een GGZ instelling/praktijk een machtiging stuurt wordt deze informatie niet gegeven. POBOS BV werkt niet samen met andere GGZ-praktijken en instellingen .

6. Geeft POBOS BV informatie door aan bewindvoering, advocaten en/of vrienden/familieleden?

Neen.

7.  Mag een patiënt tegelijkertijd in de generalistische basis-ggz (gb-ggz) en in de gespecialiseerde ggz (g-ggz) behandeld worden? Mogen er twee trajecten tegelijkertijd in de ggz open staan? 

Een patiënt mag in behandeling zijn bij verschillende behandelaren voor dezelfde diagnose (paralleliteit) waarbij de echelons (de generalistische basis-ggz en de gespecialiseerde ggz) geen rol spelen, maar in het kader van gepast gebruik is dit niet het meest juist. POBOS BV heeft al ruim 25 jaar de ervaring dat parallelliteit niet in het beleid van zorginstellingen op prijs gesteld wordt. Personeel  in instellingen weten vaak onvoldoende van de regelgeving en maken allemaal eigen regels. Communicatie ontbreekt vaak en/of  is niet transparant . Daarom werkt POBOS BV niet samen met andere ggz-instellingen. Voor verschillende primaire zorgvragen bijvoorbeeld autisme en persoonlijkheid   of bijvoorbeeld angst en adhd is het toegestaan om bij 2 verschillende behandelaren een zorgtraject te ondergaan. Voorwaarde is wel dat er 2 verschillende correcte verwijsbrieven zijn. Naast een correcte verwijsbrief stelt POBOS BV de voorwaarden dat de patient zijn/haar keuze duidelijk vastlegt via een ondertekende intakeformulier en dat patient akkoord gaat met een melding vanuit POBOS BV aan de zorgverzekeraar.

8. Wat gebeurt er als ik  bij POBOS BV in behandeling ben en ik wil medicatie hebben voor mijn probleem ? Stel mijn huisarts verwijst mij door naar een psychiater in een GGZ-instelling?

De patient dient dit communiceren met de behandelaar.  Als de huisarts zelf niet de medicatie verstrekt en deze verwijst naar een GGZ instelling (lees: psychiater als regiebehandelaar) moet de patient niet verwachten dat de huisartstspraktijk de patient afmeldt (in dit geval bij POBOS BV).  Vanuit collegiale communicatie zou dit wel moeten en wenselijk zijn maar dat gebeurt meestal niet.   Concreet: Als patient medicatie wil voor bv  depressie, of angst, of adhd  en patient is bij POBOS BV in behandeling voor depressie, of angst of adhd dan stopt de behandeling bij POBOS BV op moment van verwijzing door de huisarts naar een GGZ-instelling. Dan onstaat de volgende situatie: GGZ-instellingen communiceren niet op een manier dat er sprake is van professionele overdracht waarbij een regiebehandelaar  duidelijk overlegt. In plaats daarvan wordt helemaal niet meer gecommuniceerd of wordt alleen maar gebeld door niet diagnostisch bevoegde medewerkers   die alleen maar informatie over de diagnose willen. Uit deze telefoontjes blijkt  dat deze medewerkers intern niet met elkaar communiceren en niet op de hoogte zijn van de juridische regelgeving . De regiebehandelaar krijgt men zelden of nooit te spreken. Een emailadres wordt onder het mom van privacy niet gegeven.  Hetzelfde probleem is het geval bij een crisisopname.

Zonder overleg of afstemming overnemen van een patiënt van een collega-behandelaar wordt in de GGZ gezien als een ernstige schending van collegiale en professionele zorgvuldigheid. De Beroepscode voor Psychologen (NIP) en de KNMG-richtlijnen stellen nadrukkelijk dat bij overdracht van zorg of een tweede mening altijd overleg en informatie-uitwisseling tussen betrokken behandelaars hoort plaats te vinden, uiteraard met toestemming van de patiënt.

In de tuchtrechtspraak en kwaliteitsnormen wordt dit gedrag  benoemd als oncollegiale handelwijze, onzorgvuldige overdracht van zorgprofessionals en  tekortschietende intercollegiale communicatie

Omdat dit al vaker is voorgekomen werkt POBOS BV niet samen met  GGZ-instellingen . 

9. Moet  de client inzage gegeven worden in opleidingsgegevens, registraties en bevoegdheden?

Ja dat is verplicht. In mijn praktijk ligt een map met alle diploma's en registraties  en in de wachtruimte hangen de belangrijkse registraties aan de muur. Op deze site treft u ook mijn CV aan.